Gratis verzending boven de €100,-

Hoe moet je een Intex opzetzwembad afbreken?

afbreken Intex zwembad

Er zijn verschillende redenen waarom je moet weten hoe je een Intex-opzetzwembad (of Summer Waves, Exit en Bestway) moet legen en afbreken. Een van de meest voor de hand liggende is het opbergen van je zwembad. Door je opzetzwembad op te slaan, kun je wat benodigde ruimte in je tuin vrijmaken. Het demonteren van je Intex-zwembad is ook een must als je je zwembad tijdens de koude maanden wilt opbergen. 

Er zijn verschillende manieren buitenzwembad af te breken. Voordat we doorgaan en de verschillende manieren bespreken om een Intex-zwembad af te breken, moet je ervoor zorgen dat je je zwembadwater goed afvoert, en geen planten of dieren beschadigd. Wat we zeggen is dat je de richtlijnen of wetten moet volgen over waar je je zwembadwater moet lozen.

Overhevelen van het zwembadwater

Overhevelen is de meest gebruikelijke manier waarop de meeste mensen hun Intex-zwembaden legen, vooral als deze geen ingebouwde aftapklep hebben. Je hebt een eenvoudige tuinslang en wat spullen nodig om de slang op zijn plaats te houden. Eerst moet je het ene uiteinde van de tuinslang in het water steken, en het andere moet zich aan de buitenkant onder het waterniveau bevinden. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen in je tuinslang zitten, zodat er gemakkelijk water doorheen kan. Bij het overhevelen is het niet mogelijk om al het water uit je zwembad te laten lopen. Na het bereiken van een bepaald niveau moet je dit handmatig doen. Om deze reden is dit alleen een aanbevolen manier om een Intex-zwembad leeg te maken, als dit geen geld kost.

overhevelen zwembadwater

Een dompelpomp gebruiken

Een snellere en efficiëntere manier om een Intex-zwembad af te breken, is door een dompelpomp te gebruiken die het water uit uw Intex zwembad zuigt. Dit kost je geld, maar het bespaart je tijd. Het Intex-zwembad is in no time leeg. Het maakt niet uit hoeveel je uitgeeft aan een dompelpomp, want zelfs de meest betaalbare dompelpomp kan de klus klaren.

dompelpomp

De afvoerklep gebruiken

Een andere goedkope manier om je zwembad af te tappen, is door de afvoerklep van je Intex-zwembad te gebruiken als deze er een heeft. Gewoon een herinnering. Open je afvoerklep nooit zonder eerst een slang er op aan te sluiten. Je wil je zwembadwater niet afvoeren waar je Intex-zwembad zich momenteel bevindt. Het kan grond of het oppervlak van je zwembad aantasten. Je kunt het vrouwelijke uiteinde van de tuinslang aansluiten op de afvoeraansluiting. Voor andere Intex-zwembaden moet je mogelijk een slangadapter met de vrouwelijke tuinslanguiteinde schroeven voordat je deze op de afvoerklep kunt aansluiten. Dit proces is sneller dan het overhevelen van je zwembadwater, maar niet zo snel in vergelijking met het gebruik van een dompelpomp.

Hoe een Intex-zwembad af te breken

Easy Set of buitenzwembaden met opblaasbare bovenring

Weten hoe je je Intex kinderbad of Easy set zwembad moet legen, is een belangrijk proces bij het onderhouden en schoonmaken. Voor Intex kinderbaden met opblaasbare bovenringen of de Intex Easy Set-zwembaden hebben ze vaak geen afvoerklep om het zwembadwater af te tappen, dus je moet het doen met een tuinslang, dompelpomp of gewoon een emmer. Voor deze uitleg gebruiken we een eenvoudige tuinslang.

Hierbij een handleiding voor het afbreken van een Intex Easy Set-zwembad

Totale tijd: 4 uur

Test je buitenzwembadwater

Als je een van de grote kinderbaden of Easy Set-zwembaden heeft, raden we je aan om eerst het water te testen om te controleren of je een laag PH-gehalte of een hoog chloorgehalte heeft. Is het zwembadwater niet te zuur is of heeft het water een laag chloorgehalte, dan kun je het water gebruiken om de planten water te geven.

Installeer de tuinslang in je zwembad

Zoals eerder vermeld, gebruikt overhevelen een tuinslang om het zwembadwater af te voeren. Zorg ervoor dat de slang goed is ondergedompeld en dat er geen lucht in de slang kan komen.

Laat de laatste centimeters water weglopen

Omdat je tuinslang niet al het zwembadwater kan afvoeren. Kun je een van de kanten van het zwembad voorzichtig omhoog trekken om het water af te voeren of een spons gebruiken om het resterende water op te vangen en in een emmer op te vangen.

Dit hangt allemaal af van de grootte van het zwembad en welk voor jou de beste oplossing is.

Droog het zwembad af

Voordat je het zwembad opbergt, moet je ervoor zorgen dat het helemaal droog is. Laat het een tijdje buiten onder de zon staan om het door de warme lucht te laten drogen of droog het buitenzwembad af met handdoeken om het proces te versnellen. De binnen- en buitenkant van het zwembad moeten droog zijn om te voorkomen dat het vinyl aan elkaar plakt wanneer je het opvouwt.

Intex zwembaden met frame

Het aftappen van je Intex metal frame zwembad zal anders zijn dan het leegpompen van een Intex easy set zwembad. Omdat we het al hebben gehad over het overhevelen van je zwembadwater met behulp van een tuinslang. Voor het aftappen van Intex metal frame zwembad gebruiken we de afvoerklep. De eerste stap is nog steeds om de chemie van je zwembadwater te testen. Daarna moet je het benodigde materiaal pakken om het zwembadwater af te voeren. Installeer de tuinslang op een plek waar je het afgetapte zwembadwater naartoe wilt laten lopen.

Sluit de slangadapter aan op je tuinslang en sluit deze vervolgens aan op de afvoerklep om te beginnen met het aftappen van het zwembadwater. Verwijder de dop van je Intex frame metal zwembad. Deze bevindt zich aan de onderkant in je Intex-zwembad. Als je het verwijdert, stroomt er water door de afvoerklep. Eenmaal verwijderd, hoef je alleen maar te wachten tot het zwembadwater is afgevoerd. We raden je aan dit ‘s nachts te doen, zodat je Intex zwembad de volgende morgen helemaal leeg is. Geef het buitenzwembad genoeg tijd om volledig te drogen, dan kunt je beginnen met het opvouwen van je Intex-zwembad voor de winteropslag.

Intex zwembad met frame

Waar moet je op letten bij het water afvoeren van het Intex-zwembad

Het leegmaken van je Intex zwembad kan schade aan veroorzaken, en dat proberen we te voorkomen. Hier zijn enkele dingen die je moet vermijden bij het leegmaken van he zwembad. Zoals eerder vermeld, controleer altijd de chemie van het zwembadwater voordat je het afvoert om te voorkomen dat je de planten beschadigt of andere levende organismen in je buurt.

Er is een goede reden waarom er richtlijnen zijn opgesteld als het gaat om waar je het zwembadwater moet lozen. Open nooit de afvoerklep van je Intex zwembad zonder er een adapter en een slang op aan te sluiten. We weten hoe gemakkelijk het lijkt om het zwembad te legen door gewoon de afvoerklep te openen, maar we raden je af om dit te doen.

Door het zwembadwater op die manier af te voeren, vooral als het zich in je achtertuin bevindt, kan je Intex zwembad gaan zakken. En het zal het voor je moeilijker maken om het Intex zwembad te drogen als er buiten een plas water is. Als je het Intex zwembad voor langere tijd gaat opslaan, moet je ervoor zorgen dat het volledig is gedroogd. Vouw je een nog nat zwembad op, dan kan het vinyl aan elkaar blijven plakken en zorgen voor schimmelplekken.

Intex zwembad in doos

Geschreven door Buitenzwembad.nl

Buitenzwembad.nl is dé online webshop voor opzetzwembaden, opblaaszwembaden en accessoires!