Opzetzwembad

Wat is een opzetzwembad?

Een opzetzwembad is een buitenzwembad met een frame van staal of plastic. Dankzij de buizenconstructie kunt u zelf een stevig buitenzwembad in je tuin neerzetten. De goede constructie zorgt ervoor dat het opzetzwembad zeer geschikt is voor intensief gebruik. Opzetzwembaden worden veelal in het voorjaar opgezet en aan het einde van de zomer weer afgebroken.

opzetzwembad

Voordelen van een opzetzwembad

Het hebben van een opzetzwembad heeft verschillende voordelen. We hebben ze hieronder voor u op een rijtje gezet:

  • Een opzetzwembad is goedkoper dan een inbouwzwembad. Ook scheelt het geld als u vaak wilt zwemmen. U hoeft dan immers niet elke keer naar een zwembad te gaan een een kaartje te kopen.
  • Een opzetzwembad is eenvoudig op te bouwen en af te breken, terwijl u bij een inbouwzwembad veel tijd kwijt bent aan bijvoorbeeld het graven van het gat.
  • U kunt het opzetzwembad op veel plekken opzetten. Eigenlijk is de enige echte voorwaarde dat je genoeg ruimte hebt en de ondergrond (steen, hout, zand, gras, kunstgras) vlak is en niet scherp is. Ook adviseren wij om een grondzeil te gebruiken.
  • Veel keuze. Er zijn veel verschillende merken en soorten opzetzwembaden.
    Opzetzwembaden zijn steviger dan opblaaszwembaden

Nadelen van een opzetzwembad

Uiteraard zitten er ook nadelen aan het hebben van een opzetzwembad. Deze wegen echter niet op tegen de voordelen van een opzetzwembad. Wel is het goed om hier rekening mee te houden:

  • Een opzetzwembad is redelijk diep. Voor kinderen zult u extra toezicht moeten houden, want een opzetzwembad is een stuk dieper dan een kinderbadje die je kunt opblazen.
  • U zult ruimte moeten maken voor het opzetzwembad in uw tuin.
  • De pH-waarde (zuurgraad) en het chloor of zout zal goed in de gaten moeten worden gehouden, zodat het veilig blijft om te zwemmen in het opzetzwembad. Hiervoor zult u verschillende zaken moeten regelen.
  • Er kunnen kale plekken ontstaan als u het opzetzwembad op gras zet.

Welke merken opzetzwembaden zijn er?

Er zijn heel veel verschillende merken als het gaat om opzetzwembaden. De bekendste zijn Intex, Exit en Bestway. Andere merken zijn onder andere Gre, Interline, Jilong, vidaXL, Happy People en Splash. De keuze voor een merk hangt onder andere af van de wensen en het budget.

Intex-Ultra-XTR-Frame-Zwembaden

Hoe zet je een opzetzwembad op?

Als u een opzetzwembad gaat opzetten aan het begin van de zomer, adviseren wij uiteraard om altijd de bijgevoegde handleiding te lezen. Hierdoor kunt u de buisconstructie goed neerzetten. Daarnaast moet u zorgen voor een goede ondergrond. Daarmee bedoelen wij dat de ondergrond egaal en stevig moet zijn. Zorg er ook voor dat er geen scherpe voorwerpen rondom zijn. Het is ook aan te raden om het opzetzwembad op een grondzeil te zetten. Met de juiste pomp en filter zorgt u ervoor dat u altijd kunt genieten van schoon zwembadwater. We adviseren in het kader hiervan ook om het opzetzwembad af te dekken op het moment dat u het zwembad niet gebruikt. Hierdoor kunt u voorkomen dat beestjes en viezigheid in het zwembad terecht komen.

Hoe breek je een opzetzwembad af?

Tegen het einde van de zomer is het aan te raden om het opzetzwembad weer af te breken. Leeg het zwembad eerst en droog vervolgens de verschillende onderdelen van het opzetzwembad tot deze helemaal droog zijn. We adviseren om dit te doen op een zonnige dag. Met talkpoeder kunt u ervoor zorgen dat de liner niet vast gaat plakken bij het opvouwen. Vervolgens kunt u deze opvouwen en vorstvrij opbergen.

Welke afmetingen hebben een opzetzwembad?

Net als de vele merken en types, zijn er ook veel verschillende afmetingen als het gaat om opzetzwembaden. Je kunt opzetzwembaden opdelen in zwembaden zonder frame met opblaasbare bovenrand, opzetzwembaden met een klein frame en zware opzetzwembaden. Daarnaast kan een opzetzwembad rond, vierkant, rechthoekig of ovaal zijn. De diameter kan uiteen lopen van 100 cm of kleiner tot wel 450 cm en groter. Uiteraard zult u goed moeten kijken welke afmetingen het beste in uw tuin passen.

Hoe onderhoud je een opzetzwembad?

Om het zwembadwater goed te houden, zult u verschillende zaken in de gaten moeten houden. Het water moet uiteraard schoon blijven. Hier kunt u chloor voor gebruiken, of een zoutwatersysteem aan te sluiten op je zwembadpomp. Daarbij moet de pH-waarde (zuurgraad) van het water goed blijven. Is deze te laag, dan reageren je ogen en huid daar sneller op doordat chloor of andere desinfectiemiddelen beter werken. Is de pH-waarde te hoog, dan werken chloor of andere desinfectiemiddelen niet meer. Zorg er daarom altijd voor dat de pH-waarde tussen de 7,0 en 7,6 zit.

Een zwembadpomp is aan te raden om het water te filteren en je zwembadwater te laten circuleren. Daarnaast adviseren wij om een afdekzeil te gebruiken, om viezigheid en beestjes uit het opzetzwembad te houden.

zwembadpomp

Hoe verwarm je een opzetzwembad?

Op warme dagen wordt het opzetzwembad door de zon verwarmd. Als u ook op minder warme dagen wilt genieten van verwarmd zwembadwater, dan kunt u verschillende dingen doen. Zo kunt u een elektrisch verwarmingselement plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een verwarmde mat. Ook is het mogelijk om zonnecollectoren te gebruiken.

Hoe lang gaat een opzetzwembad mee?

De levensduur van het opzetzwembad is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de kwaliteit van de materialen die zijn gemaakt, maar ook hoe zuinig u ermee om gaat. In de regel gaat een goed opzetzwembad jaren mee als u het opzetzwembad op de juiste manier onderhoud.

Wat is het beste opzetzwembad?

Om u te helpen bij de keuze voor het beste opzetzwembad, hebben wij een speciaal artikel voor u geschreven. Deze kunt u hier vinden.