7 tips om uw Exit zwembad schoon te houden

Geschreven door Buitenzwembad.nl

Buitenzwembad.nl is dé online vergelijkingssite voor buitenzwembaden. Wij delen graag al onze kennis over opzet zwembaden en alles wat daarbij komt kijken!

30-06-2020

Als u een zwembad in de tuin heeft, weet u dat dit constant moet worden onderhouden om ervoor te zorgen dat u kunt blijven genieten van mooi helder en veilig water. Het belang van het schoonhouden van het zwembad wordt echter vaak onderschat en er komt veel kijken bij het in topconditie houden van een Exit zwembad.

Om deze klus misschien wat makkelijker te maken, hebben we zeven tips voor je verzameld. Van tips over pH-waarde tot automatische reiniging. Niet alle tips zijn echter van toepassing op elk Exit-zwembad, grote zwembaden vereisen een iets ander regime dan kleinere zwembaden.

1. Meet altijd de pH-waarde in uw Exit-zwembad

De pH-waarde meet de zuurgraad van het zwemwater. In principe geldt: hoe lager de pH-waarde, des te beter de desinfectie van uw zwembad, maar de waarde moet ook gezond blijven voor uw huid. De ideale pH-waarde van zwemwater ligt tussen 7,2 en 7,6. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal; bij een hogere waarde is het water basisch en bij een lagere waarde is het water zuur.

Met behulp van teststrips is de pH-waarde van uw zwembad relatief eenvoudig te controleren. De kleuren op zo’n strip geven aan of de waarden kloppen of niet.

Als je ziet dat de pH-waarde te hoog is, betekent dit dat er algenvorming en kalkafzettingen kunnen optreden. Daarnaast is een hoge pH-waarde ongezond voor ogen en huid. U moet dan pH minus toevoegen om de pH-waarde te verlagen.

Een te lage pH-waarde is slecht voor je gezondheid en huid. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van irritatie van de ogen en slijmvliezen. Om de balans te verkleinen kun je pH-plus aan het water toevoegen.

Een juiste pH-waarde is erg belangrijk en kan verschillende problemen voorkomen. Controleer daarom regelmatig uw zwembad met behulp van de teststrips en lees de richtlijnen die bij de pH-verhogers en -verlagers worden geleverd.

2. Denk goed na over waar u uw zwembad plaatst

Hoe bepaal je precies waar je je zwembad moet plaatsen? Is het omdat er voldoende ruimte is of omdat het zwembad er altijd al is geweest? De locatie die je kiest is ook belangrijk voor het schoonmaken van je zwembad. Plaats uw zwembad bijvoorbeeld niet onder of bij een grote boom. Alles wat van de boom valt, komt terecht in uw zwembad. Probeer daarom het zwembad zo vrij mogelijk te plaatsen, waar vaak meer zon is, wat zwemmen aangenamer maakt.

3. Bedek uw Exit-zwembad wanneer het niet in gebruik is

De belangrijkste tip die we u kunnen geven, is uw zwembad afdekken wanneer u het niet gebruikt. Hierdoor kunt u veel problemen voorkomen, er komt geen vuil zoals bladeren en insecten in het water. Ook bescherm je het zwembadmateriaal met een afdekking.

Hiervoor kan de overkapping perfect worden gebruikt. Bijkomend voordeel van de overkapping is dat hij opvouwbaar is en dat de overkapping er niet alleen voor zorgt dat je watertemperatuur op peil blijft, maar ook dat het water opwarmt door de zon.

Exit zwembad met bedekking

4. Gebruik alleen leidingwater om het zwembad te vullen

Het is altijd het veiligst om kraanwater te gebruiken om uw zwembad te vullen. Bronwater of grondwater kunnen mineralen of andere stoffen bevatten. Als deze andere stoffen of mineralen in contact komen met chloor, kunnen ze zich vermengen met het water waardoor het gaat verkleuren.

5. Meten is weten: wees voorzichtig met chloor

Om uw Exit zwembad helder en schoon te houden, zijn chloortabletten vaak onmisbaar. U dient ze echter voorzichtig te gebruiken en de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te volgen. Te veel chloor kan uw gezondheid schaden.

Bij het toevoegen van chloor moet u altijd zorgvuldig meten om een ​​voldoende chloorgehalte te bereiken. De normale chloorwaarde ligt tussen 1 en 2 ppm / liter. Als er algen in het zwembad zitten, kan het chloorgehalte worden verhoogd tot 3 ppm / liter. Dit kan ook gemeten worden met teststrips.

Overmatig chloor kan contraproductief zijn. Gebonden chloor is opgebruikt chloor. Hij staat nog in het water, maar is niet meer beschikbaar voor desinfectie. Dit chloor ruikt en veroorzaakt irritatie aan ogen en slijmvliezen. Wees dus voorzichtig met chloor, een te hoge concentratie kan vervelende gevolgen hebben. Volg daarom altijd de richtlijnen, zoals bij de chloorproducten geleverd.

6. Wanneer kiest u voor automatische reiniging?

Of u wel of niet kiest voor automatische reiniging hangt in grote mate af van de grootte van uw Exit zwembad en de mate waarin u deze gebruikt. Voor kleinere Exit zwembaden is een zwembadpomp eigenlijk niet nodig. Je kunt hem vaak zelf efficiënter schoonmaken.

Een zwembadpomp wordt vaak pas relevant voor zwembaden met een diameter van 183 centimeter of meer. Sommige zwembaden bevatten een patroonfilter of zandfilterpomp. De zuiveringsmethode van deze pompen verschilt. Een patroonfilterpomp bevat een papieren filter die u elke 1-2 weken moet vervangen. Een zandfilterpomp filtert door zand of glaskorrels vuil ter grootte van een zandkorrel uit het water. Voordat u een zwembadpomp aanschaft, moet u de diameter van de slang en de aansluiting noteren.

zwembadpomp

7. Pas op voor dode algen

Dode algen blijven vaak in het zwembad achter. Ze zijn te klein voor het filter en zinken vaak naar de bodem, waardoor ze niet meer gemakkelijk aan het oppervlak te verwijderen zijn.

Je kunt een vlokmiddel gebruiken om dit probleem op te lossen. Dit middel bindt alle losse deeltjes aan elkaar, waardoor een grotere massa ontstaat, zodat ze kunnen worden gefilterd of op een andere manier gemakkelijker kunnen worden verwijderd.

Dit vindt u misschien ook interessant…