Gratis verzending boven de €100,-

Opblaaszwembad

Summer Waves Quick Set 244 x 76 cm

Wat is een opblaaszwembad?

De naam zegt het eigenlijk al. Een opblaaszwembad is een zwembad dat je kunt opblazen met (elektrische)pomp of mond. Je hebt geen onderstel of frame nodig om een opblaaszwembad te laten staan. Opblaaszwembaden zijn een goedkoper alternatief voor opzetzwembaden of inbouwzwembaden. Dit type zwembaden worden veelal gemaakt van sterk vinyl wat je kunt opblazen. Hierdoor krijgt u een opblaaszwembad in de tuin waarbij er geen hard materiaal aan te pas komt.

Voordelen van een opblaaszwembad

Een opblaaszwembad in je tuin biedt verschillende voordelen:

 • Eenvoudig op te zetten en af te breken
 • Geen harde materialen, dus voor kinderen minder kans op ongelukken bij de randen
 • Makkelijk op te bergen
 • In veel verschillende kleuren en afmetingen te verkrijgen
 • Goedkoop alternatief t.o.v. de opzetzwembaden en inbouwzwembaden

Nadelen van een opblaaszwembad

Aan een opblaaszwembad zitten t.o.v. opzetzwembaden en inbouwzwembaden ook diverse nadelen:

 • De levensduur van een opblaaszwembad is vaak lager, ze gaan vaak een paar maanden of jaren mee
 • Grotere kans op lekkages
 • Opblaaszwembaden zijn minder stevig, pas dus op met scherpe voorwerpen
 • Ze zijn vaak kleiner dan opzetzwembaden en inbouwzwembaden, waardoor je met minder mensen kunt genieten van het zwembad

Welke merken opblaaszwembaden zijn er?

De meest bekende merken opblaaszwembaden zijn Intex en Bestway. Daarnaast zijn er nog heel veel andere merken als het gaat om opblaasbaden. Denk aan Disney, Happy People, Jilong, Rubo Toys, Studie 100, Summertime en Waboba. Intex en Bestway zijn echter de meest gangbare merken.

Hoe zet je een opblaaszwembad op?

Een groot voordeel aan een opblaaszwembad, is dat deze heel eenvoudig op te zetten is. Zorg voor een goede, vlakke ondergrond waar geen scherpe randen aanwezig zijn. Een grondzeil is hierbij vaak aan te raden. Verder is het een kwestie van uitpakken, uitspreiden, opblazen en het vullen van het zwembad met water. Hierna geniet je heel eenvoudig en snel van een opblaasbaar zwembad in de tuin. Afhankelijk van of je een zwembadpomp bij je zwembad hebt, zal deze ook geïnstalleerd moeten worden. De kinderzwembadjes hebben deze niet, hier ververs je zelf het water het liefst wekelijks even.

Bij het opblazen van het zwembad is het aan te raden om een handpomp, een elektrische pomp of een compressor te gebruiken. Ook bij kleinere zwembaden ben je met de mond lang bezig.

opblaaszwembad

Een opblaasbad afbreken en opruimen

Zodra de zomer voorbij is, breek je het opblaaszwembad af. Het is daarbij aan te raden om dit in ieder geval te doen voordat het 10 graden Celsius of kouder wordt. Laat het water in het opblaaszwembad weglopen en het zwembadgoed opdrogen. Trek de stop(pen) los en laat de lucht er helemaal uitlopen. Het zwembad droogt makkelijker als de lucht nog in de wanden zit. Het belangrijk om het zwembad vorstvrij en op een veilige plek vrij van muizen en ratten op te bergen.

Hoe onderhoud je een opblaaszwembad?

Uiteraard wil je gebruik maken van een schoon zwembad en wil je gaatjes voorkomen. Niks is namelijk zo vervelend als een zwembad dat leegloopt. Een aantal tips om het opblaaszwembad te onderhouden:

 • Gebruik een afdekzeil om viezigheid buiten het zwembad te houden
 • Gebruik chloor of zwembadzout om bacteriën te doden
 • Gebruik een zwembadpomp voor het filteren van vuil en het circuleren van het water
 • Gebruik een voetenbad voordat je het opblaaszwembad instapt om viezigheid te voorkomen
 • Zorg ervoor dat je geen scherpe voorwerpen bij het opblaaszwembad gebruikt of hebt staan

In welke afmetingen zijn opblaasbaden verkrijgbaar?

Opblaaszwembaden vind je in veel verschillende maten. Je hebt kleine en ondiepe kinderbadjes, maar ook grote en diepe opblaaszwembaden. Zo bestaat er een Intex opblaasbad van 457 cm lengte x 457 cm breedte x 84 cm hoogte, wat voor een opblaasbad  zeer groot is. Tegelijkertijd vind je ook kleine varianten van het opblaaszwembad van 61 cm lengte x 61 cm breedte x 15 cm hoogte. Dit is een babybadje. Daartussen heb je nog veel verschillende afmetingen.

Hoe lang gaat een opblaaszwembad mee?

De levensduur van een opblaasbad is sterk afhankelijk van de kwaliteit en de manier waarop je met het opblaasbad omgaat. In de regel gaan opblaaszwembaden minder lang mee dan opzetzwembaden en moet u denken aan enkele maanden tot enkele jaren indien het een opblaaszwembad van goede kwaliteit is en je er zuinig mee omgaat.

Geschreven door Buitenzwembad.nl

Buitenzwembad.nl is dé online webshop voor opzetzwembaden, opblaaszwembaden en accessoires!